urbanismul

sâmbătă, 19 martie 2011

Panorama Bucuresti 1870 de Franz Duschek

Am descoperit recent in biblioteca personala o fotografie veche , o panorama a Bucurestilor patriarhali realizata de catre fotograful Franz Duschek in jurul anilor 1870 .

Din analizele pe care le-am efectuat , se pare ca imaginea este luata de pe promontoriul de la intrarea din actualul Parc Carol . Se remarca silueta dominanta a Bisericii Sf. Spiridon Nou (stanga ) , in fundal vedem ansamblul Manastirii Radu-Voda , in plan secund (mijloc) Biserica Flamanda ( in planul Borroczyn la 1852 era demunita Biserica Saraca , din mahalaua Flamanda).

Planul Bucurestilor - Rudolf Borroczyn 18521.Biserica Sf. Spiridon Nou , 2.Manastirea Radu-Voda , 3.Biserica Flamanda

E izbitor caracterul inca rural al Bucurestiului la acea vreme , cu case frumoase (zic eu), scufundate in gradini si verdeata , un peisaj echilibrat , dominat de turlele bisericilor . In prim plan stanga se observa cateva cruci ,probabil un cimitir , in planul de la 1852 terenul apartinea Mitropoliei .

Un comentariu:

  1. Foarte interesanta panorama a Bucurestilor pre-regali!

    Nu pot trece peste cat de semeata pare Sf. Spiridon-Nou, mai ales cu ornamentele de varf disparute la scurt timp de la inaugurare.

    Biserica identificata de tine drept "Flamanda" are hramul Adormirea Maicii Domnului si este situata pe strada Olimpului. Uite o vedere de sus cu ea:
    http://www.flickr.com/photos/raiden2/3468769661/

    RăspundețiȘtergere