urbanismul

sâmbătă, 26 februarie 2011

Statuia ecvestra a Regelui Ferdinand in Bucuresti

Update important !!! Multumita lui Raiden de la rezistenta.net , putem admira in aceasta fotografie de epoca statuia Regelui Ferdinand ( Arhivele landului Baden-Wurttemberg din Germania , anul 1941 ) . A se observa cat de impozanta este statura regelui (si mai ales cea a calului ) . Pacat de o asemenea pierdere din peisajul bucurestean ... e importanta atitudinea calului - pe cale sa faca un pas ( metaforic , aluzie la Marea Unire de la 1918 si modernizarea statului roman , se privea cu incredere in viitor ) . Reconstituirea statuii actuale nu este decat o incercare timida ,daca nu chiar ridicola de a repune in scena ceva ce nu mai e . Stiti voi la ce ma refer .
Propunerea statuii Regelui Ferdinand din 2010 este net inferioara din punct de vedere artistic fata de statuia distrusa de comunisti - grandoarea este transformata in altceva ,analizati pozitia calului, parca se opinteste -parca i-ar fi frica de ceva .
Vedere frontala - primul rond de pe Soseaua Kiseleff-imagine anii '40 Detalii ansamblu statuar-imagini anii '40 cu cele 4 Victorii -femei inaripate -turnate in bronz
Vedere laterala -soclu & statuie
Simbolurile monarhiei romanesti au avut de suferit odata cu venirea comunistilor la putere . Statuile ecvestre ale regilor Ferdinand , Carol I , cat si ale altor personalitati politice din perioada interbelica au fost demontate , distruse/topite . In Bucuresti a existat candva , vreme de 10 ani , o statuie ecvestra turnata in bronz a Regelui Ferdinand . Celebrul sculptor croat Ivan Mestrovic realizase un ansamblu monumental in 1937, fiind insa distrus de catre comunisti in 1948 . Se afla amplasat la rondul I de pe Soseaua Kiseleff , aproape de Biserica Mavrogheni . Raiden , coautor al blogului Rezistenta Urbana a scris in multiple articole despre istoricul statuilor disparute din Bucuresti ,chiar a publicat si corespondenta dintre acesta si nora sculpotrului croat , d-na Rumiana Mestrovic & fiul Prof. Dr. Matthew Mestrovic .

surse:
Despre soarta statuii a mentionat si Radu Olteanu intr-un articol preluat de pe Rezistenta Urbana , dedicat soartei statuilor lui Mestrovic , sursa Carol I, izgonit iarasi din Piata .
Despre intentia autoritatilor romane de reamplasare a statuii evcestre putem citi in articolul Romaniei libere din 15 mai 2010.
Conform procesului verbal aferent sedintei CTUAT (Comisia tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Mun. Bucuresti ) din 12 ianuarie 2011 , s-a discutat amplasarea ansamblului monumental Regele Ferdinand .

Extras din acest proces verbal : " Sedinta CTUAT a Primariei Municipiului Bucuresti din 12 Ianuarie 2011 . Comisia a avut urmatoarea alcatuire : Sorin Gabrea – presedinte ; Doina Bubulete , Casandra Rosu , Vlad Cavarnali , Constantin Enache , Tiberiu Florescu , Dan Marin , Dan Serban , Dorin Stefan – membri . Din partea Comisiilor Tehnice de specialitate au participat la discutii Andrei Zaharescu (Retele) si Elena Boghina (Circulatie) . A fost prezent la sedinta si Gheorghe Patrascu , architect-sef al Capitalei . Au fost prezentate urmatoarele documentatii : ...


7. Amplasament ansamblu monumental Regele Ferdinand / proiectant ADMINISTRATIA MONUMENTELOR SI PATRIMONIULUI TURISTIC ,consultare


Se doreste plantarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand in Bucuresti , intr-un locreprezentativ , drept pentru care sunt prezentate Comisiei 3 variante de amplasare – inPiata Charles de Gaulle , in Piata Victoriei si in Piata...............Casandra Rosu face observatia ca „ Aceste statui care ne tot sunt prezentate nu au unstudiu istoric insotitor , care sa ne permita sa intelegem ce avizam si ce semnificatie aremonumentul, daca are vreuna .” Tiberiu Florescu este de parere ca „ statuile de acest fel nu sunt gandite deloc in vreorelatie cu orasul , ci doar aduse spre a fi pantate , ca si cum orasul ar fi o vitrina cubibelouri – ori , orice monument ar trebui sa fie vazut intr-un anume fel , de catre trecatori mai ales , ar trebui sa fie propriu si unor procesiuni , din cand in cand , samd. Aceste lucruri nu sunt gandite aproape niciodata .”


Rezolutie (Sorin Gabrea) : „ Solutia preferabila dintre cele trei variante este cea dinPiata Victoriei , dar va atragem atentia ca ea s-ar afla intr-un spatiu pietonal si asa deficient si slab constituit ; propuneti o amenajare pentru toata suprafata afectata demonument .”


Amplasamentul din rondul de la intrarea in Parcul Herastrau nu este viabil - conform noului proiect de pasaj subteran si de reamenajare pietonala a scuarului

16 comentarii:

 1. Tin sa precizez ca eu sunt de fapt autorul articolului pe care zici ca l-a scris Radu :)
  M-a rugat sa ii dau voie sa il posteze integral la el.

  Statuia ecvestra a lui Ferdinand I a disparut undeva in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand s-a sustinut ca soclul ar fi fost avariat. Ca atare, ansamblul a fost demantelat si nu s-a mai auzit nimic de el dupa razboi, mai ales in contextul comunizarii Romaniei.

  Statuia originala se gasea cam pe unde este acum bustul ilustrului necunoscut (pentru noi, romanii) filosof persan Omar Khayam, amplasat langa Rondul I de pe Kiseleff la insistentele Abasadei Republicii Islamice Iran la Bucuresti.

  RăspundețiȘtergere
 2. :)) Stiam eu ca tu esti "capul rautatilor" . O sa corectez acest aspect .

  Ai cumva imagini vechi ale grupului statuar disparut ?

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu detin asa ceva, si nici nu am vazut pana acum, nici fotografii, nici ilustrate, nimic. Cred ca a existat mult prea putin sa apuce sa fie promovat.

  RăspundețiȘtergere
 4. Genial! Nu stiam de Victoriile inaripate! Ca de obicei, statuia propusa pentru a o inlocui pe cea initiala arata jenant, + ca noul cal are ambele picioare din fatza pe pamant.

  Unde ai gasit pozele de epoca?

  RăspundețiȘtergere
 5. Exact ceea ce a patit Carol I in Piata Palatului ,acelasi lucru i se va intampla si lui Ferdinand.
  Avea cineva dreptate ca lipseste un studiu istoric in toata elaborarea proiectului . Poate ar fi bine ca baietii sa mai arunce o privire si la imaginile de epoca ale fostei statui.

  Apropo , pozele le-am gasit intr-o carte de la Carturesti ,un inventar al monumentelor din Bucuresti . O sa revin si cu denumirea sursei , dar mai importante sunt imaginile in sine ,care ne arata o gandire artistica a scupltorului croat Ivan Mestrovic,fiind in ton cu evenimentele care l-au plasat pe Ferdinand in salvaorul si intregitorul neamului romanesc.
  Victoria si grandoarea sunt doua atribute esentiale ale ansamblului statuar disparut.

  RăspundețiȘtergere
 6. statuia ca statuia, dar ce soclu super tare in ultima imagine a propunerilor

  RăspundețiȘtergere
 7. Raiden , Casa regala n-ar trebui sa aiba un cuvant de spus la aceasta operatiune de ridiculizare a lui Ferdinand ?

  RăspundețiȘtergere
 8. Casa Regala va face fix NIMIC, precum si in cazul noii statui-esec a lui Carol I.

  Nu stiu ce anume urmareste Casa Regala, dar e foarte "permisiva" cu terfelirea valorilor regale ale Romaniei. Sunt f dezamagit de prestatia lor!

  RăspundețiȘtergere
 9. omar khayam ilustru necunoscut pentru cine? pentru mine nu e deloc necunoscut. but hey, that's me!

  RăspundețiȘtergere
 10. Ar fi bine ca unele monumente reprezentand personalitati mai putin cunoscute publicului sa fie insotite de o scurta biografie - tablita cu texte explicative ,etc.
  Cei care au acces la net si mai curiosi din fire pot gasi imediat acasa informatiile pe net despre Omar Khayam- http://en.wikipedia.org/wiki/Omar_Khayy%C3%A1m
  dar revenind la amplasarea unui monument intr-un anumit loc - context in cadrul spatiului urban - trebuie sa existe un substrat ,o semnificatie aparte care sa justifice pozitionarea monumentului pe acel loc. Or in cazul de fata , cat si a multor monumente din Bucuresti - amplasate aiurea ,ori mutate de colo - colo nu exista motivatii bine justificate.

  RăspundețiȘtergere
 11. @ van trap - Bravo tie! esti f cult! Felicitari!!!1!

  Pentru mine si pentru restul bucurestenilor fara inclinatii spre filosofie, care nu sunt studenti iranieni sau pasionati de literatura iraniana, acest Khayam ramane un ilustru necunoscut. Asa cum e si Constantin Noica la Teheran :)

  RăspundețiȘtergere
 12. Romania a trebuit sa faca apel la marele sculptor sarb deoarece nu dispunea de un artist roman capabil sa realizeze ecvestrele Carol si Ferdinand; Nici in prezent - din pacate - nu putem pretinde ca dispunem de artisti pe masura unor teme atat de pline de semnificatie.
  Ne ramane doar sa ne multumim cu talentele noastre locale si sa riscam pe mana lor. Altfel, cum nu stam prea bine cu banii, vom ramane fara semnele care marcheaza marile momente ale istoriei noastre , pe cand tarile din jurul nostru nu duc lipsa de monumente care sa le aminteasca zi de zi cetatenilor trecutul lor intarind in acest fel sentimentul mandriei nationale.

  RăspundețiȘtergere
 13. Alta poza gasesti pe https://www.facebook.com/photo.php?fbid=352006961581119&set=a.115716595210158.19781.115707885211029&type=1&relevant_count=1&ref=nf

  RăspundețiȘtergere
 14. It is take great pride in family members eating to
  another country, enhancing at college, or maybe your co-workers
  on top of the Special person. Remember that: Your Delonghi ESAM3300 is the suitable equipment.
  Ginkgo biloba is assumed to better the flow of blood for a prick and thus making
  a stronger and additionally volumptuous penile erection.
  May perhaps get a new one among for example
  a good solid waffle golf iron. A web connection is used on
  behalf of BD-Live information material as well as.

  my site ... coffeemakersnow.com

  RăspundețiȘtergere
 15. Alege ceasul tau preferat Invicta de pe Brawat.ro si presti un ceas cadou la fiecare produs comandat. Recomand si voua! Incearca si nu vei regreta.

  RăspundețiȘtergere