urbanismul

miercuri, 27 octombrie 2010

Fragmente de toamna din Cimitirul Evreiesc

Duminica 24.10.2010 soarele de afara ne-a indemnat la o plimbare , printr-o pura intamplare am descoperit ca Cimitirul Evreiesc din zona B-dul Ion Mihalache poate fi vizitat.
Imediat dupa ce am pasit pragul portii ,ne-a surprins o liniste deplina , culori tomnatice invaluind intr-un mister pietre funerare negre,si nume de persoane mai mult sau mai putin cunoscute.
Surprinderea a fost sa descoperim ca majoritatea monumentelor fusesera vandalizate , 80 % din suprafata cimitirului s-a transformat intr-o adevarata padure , intoleranta,neglijenta dar si uitarea facand-ul si mai interesant.
O alee lunga de aprox. 1 km(dupa spusele portarului) te invita sa descoperi gradual nume ale unor familii cu o anumita rezonanta(Rosenthal,Cohen,Abramovici,etc).

Desi cimitirele dau o senzatie destul de apasatoare,in orasele civilizate precum Paris,acestea sunt privite ca si locuri de promenada,securizate,curate, zone incarcate de insemnatate datorita aglomeratiei de opere de arta(monumentele funerare). Bogatia de detalii si ornamente sculptate este impresionanta.

Cazul cimitirelor evreiesti din Romania este unul mai delicat datorita evenimentelor zbuciumate din istoria noastra,insa potentialul lor turistic poate fi valorificat .

Capela mortuara din caramida aparentaAleea principala

Mormantul lui Nelly Ausnit


Despre Nelly Ausnit tind sa cred ca e cumva relationata cu renumitul Max Auschnit , monumentul funerar fiind unul turnat in bronz si frumos prelucrat , momentan suferind o restaurare...


Capela familiei Rosenthal-interesanta este impreunarea palmelor ce formeaza triunghiul cunoasterii,simbol intalnit destul de des si in decorarea altor monumente funerare.

7 comentarii:

 1. Nu am fost niciodata prin acest cimitir, dar pozele facute de tine sunt cu atat mai frumoase deoarece inglobeaza si culorile toamnei.

  RăspundețiȘtergere
 2. Salut!

  eu stau foarte aproape de cimitirul asta, practic vizavi. N-am fost niciodata, plimbarile prin cimitire ma cam deprima, mai ales ca stiam ca acesta este lasat de izbeliste de la un prieten care se juca pe acolo fiind copil.
  Este un cimitir parasit, cine dintre decedati mai are vreun urmas prin Romania?! si nu e singurul. Stiu ca o romanca, cercetatoare, se chinuie sa obtina includerea cimitirelor evreiesti (unicat in lume) din Moldova intr-un circuit al patrimoniului iudaic din europa centrala si de est...

  RăspundețiȘtergere
 3. Ba, dar frumoase poze ai facut! Bravo! Poti intra usor in cimitir?

  RăspundețiȘtergere
 4. Mersi Radu,chiar am prins o ocazie buna ,cu putin noroc si 2 lei ai sansa sa-l vizitezi.Atentie totusi la cainele de la intrare...:_)

  RăspundețiȘtergere
 5. Am facut si eu o vizita,e superb toamna.Acum ca iarna a batut la usa merita facuta o vizita...:)

  RăspundețiȘtergere
 6. Very nice place! Nice fotos.
  I like walking around old cemeteries. It always make me wondering about life of people who are burried there. Especially not this famous, but this normal people. Sometimes only the name on a gravestone is the only thing left after them.
  Greetings from Poland.

  RăspundețiȘtergere
 7. Mateusz,thank you for your apreciation.

  I should make a post about Bellu Cemetery from Bucharest....The most interesting cemetery I ever seen.

  RăspundețiȘtergere