urbanismul

miercuri, 16 iunie 2010

Zeita din Piata Sf. GheorghePutina lume stie,ca la sf sec. al XIX-lea inaintea statuii Lupoaicei din capatul Lipscanilor era amplasata statuia unei zeitati(cine are cunostinte in istoria artei ar putea cu usurinta sa identifice despre cine este vorba).Cert este ca aceasta statuie este acum amplasata in Gradina Cismigiu,destul de ferita ochilor lumii,in zona bisericii Schitul Magureanu,mai exact la Cetate.Se pare ca avea si rolul de fantana arteziana-tasnitoare,statuia reprezentand in marime naturala o zeita asezata pe o coloana flancata de 4 capete de lei,totul turnat in bronz.Ar fi interesant sa descoperim si autorul acestei opere .
In articolul http://bucharestunknown.blogspot.com/2009/11/piata-roma-in-1927.html am gasit o carte postala interesanta ce ne infatiseaza Piata Sf.Gheorghe inzestrata cu aceasta statuie-fontana.


Sper sa o identifice cineva.
P.S. Pe blogul D-nului Alex Galmeanu http://www.muzeuldefotografie.ro/2009/09/o-mie-noua-sute/comment-page-1/#comment-8484 gasiti mai multe detalii despre configuratia pietei Sf.Gheorghe din acea perioada.


8 comentarii:

 1. Nu cred ca este vorba despre una si aceeasi statuie. De exemplul soclul este cu siguranta diferit, comparand mai indeaproape detaliile, chiar daca are tot capete de lei. Nici pozitia mainilor statuilor nu pare la fel...

  RăspundețiȘtergere
 2. Am o confirmare de la cineva care administreaza Cismigiul ca e exact aceeasi statuie.In plus,analizand picioarele,stangul e putin mai arcuit,se vede si in imaginea veche aceslasi lucru.Datorita unghiului de privire,mainile nu se vad clar.O sa fac o fotografie si din spate,sa ne lamurim.Important e sa aflam ce zeita reprezinta si numele autorului operei.

  RăspundețiȘtergere
 3. Aceasta opera de arta este foarte importanta ca si element de mobilier urban la acea vreme,avand si rol de reper,cat si unul de satisfacere a setei,fiind printre primele fantani publice de acest fel din Bucuresti.

  RăspundețiȘtergere
 4. Pana la urma denumirea corecta a acestui grup statuar era de havuz(statuie +fantana arteziana).

  RăspundețiȘtergere
 5. Bun, bine ca mi-ai amintit de statueta asta! Uitasem, si vreau sa postez si eu un articol despre Piata Romei.

  Vederea de epoca dateaza de la finele secolului 19, cred.

  RăspundețiȘtergere
 6. Ma bucur ca ti-am starnit interesul asupra pietei Romei.Sper sa aflam mai multe despre statueta :)
  Sunt o groaza de astfel de monumente in Bucuresti relocate si merita un studiu aparte asupra amplasarii initiale.

  RăspundețiȘtergere
 7. Sincer, nu prea ma intereseaza mitologia (da, sunt ignorant), ci mai degraba transformarea locului ca atare :)

  Despre monumentele relocate nu vorbeste mai nimeni, din pacate...

  RăspundețiȘtergere
 8. unde se afla mai exact in Cismigiu?

  RăspundețiȘtergere