urbanismul

joi, 3 iunie 2010

Fotografii rare

In ultima vreme am inceput sa descopar prin arhiva personala fotografii ale unor constructii vechi care au disparut din Bucuresti .

Prima fotografie infatiseaza frontul dinspre B-dul Nicolae Balcescu(vis-a-vis de Hotelul Intercontinental)-ce surprinde Biserica Enei si Blocul "Dunarea"-ambele victime ale cutremurului din '77 cat si a furiei demolatoare ceausiste.Mai multe puteti citi pe blogul lui Raiden http://www.rezistenta.net/2008/03/biserica-enei-prima-victima.html .
Cred ca fotografia e facuta la inceputul anilor '70-autor necunoscut.Interesant e ca pe "Magheru" mai circula tramvaiul la acea vreme.


Alex Galmeanu a postat pe blogul sau comparatii de fotografii luate din acelasi unghi,in care surprinde si zona Bisericii Enei la 52 de ani distanta http://blog.alexgalmeanu.com/2008/03/dupa-52-de-ani/

A doua fotografie surprinde zona Palatului Sturdza din Piata Victoriei(arh. Iulius Reiniqke 1897)-disparut datorita bombardamentelor nemtesti din cel de-al II-lea Razboi Mondial-actualmente sediul Guvernului.Detalii puteti citi aici:http://www.bucurestiivechisinoi.ro/626_Arhiva-rubrici/Editorial/La-1909-in-Bucuresti-(1).html

Imaginea surprinde poarta principala dinspre actualul bulevard Iancu de Hunedoara.

Un comentariu:

  1. Multumesc pentru link! Intr-adevar, fotografii nemaivazute pana acum. Piata Victoriei este foarte greu de recunoscut pe vechea configuratie!

    Pe vremea cand a fost facuta poza, bd. Iancu de Hunedoara se numea Soseaua Bonaparte.

    RăspundețiȘtergere