urbanismul

luni, 17 mai 2010

Muzeul Simu
Mi s-a parut interesant articolul "Unde era muzeul Simu?" publicat de Radu Oltean pe blogul sau , http://art-historia.blogspot.com/2010/05/unde-era-muzeul-simu.html
Constructia emblematica a muzeului(tip templu grec) a fost demolata de comunisti,cu promisiunea reconstructiei acestuia in Parcul Herastrau.Fiind o valoare si emblema a societatii burgheze,reconstructia muzeului a fost doar o deziluzie.Scotocind prin arhiva foto personala,am dat peste cateva fotografii facute la MNAC,in cadrul unei expozitii din vara lui 2009 cu cladiri valoroase disparute din Bucuresti. Fotografiile sunt din perioada interbelica.

Imaginile vorbesc de la sine despre valorile adapostite de muzeu,dar si ambianta creata.N-ar strica o reconstructie a aceste cladiri,chiar daca nu pe acelasi amplasament,dar tot undeva in cadrul zonei centrale(Ar fi interesanta zona Gradina Icoanei,e de studiat oportunitatea de reconstructie a cladirii).Ca si arhitectura,se aseamana cu Biserica Greaca de la intersectia B-dul Pache Protopopescu cu B-dul Ferdinand.


3 comentarii:

 1. Existau pana in '44 trei cladiri cu aspect de templu antic in Bucuresti: doua sunt cele la care faci referire si a treia era Templul Mason din Str Campineanu. Templul a trebuit demolat in urma avariilor cauzate de bombardamentele germane din 24 aug 1944 (el se gasea in vecinatatea Str Poiana Narciselor).

  dan, bucurestii vechi

  RăspundețiȘtergere
 2. Templul masonic se gasea CHIAR pe actuala str. Poiana narciselor pe locul ocupat azi de spatele Conservatorului...

  RăspundețiȘtergere
 3. Se pare ca o parte din operele de arta sunt gazduite de Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Furnica Minovici .

  RăspundețiȘtergere