urbanismul

sâmbătă, 29 mai 2010

Eugeniu Carada-sculptura publica disparuta

Monumentul Eugeniu Carada dezvelit in 1924,langa Banca Nationala,autor E.H.Dubois

Statuile ecvestre,busturile sau orice alte opere de arta apartinand spatiului public par pentru simplii utilizatori doar niste elemente de mobilier urban,trecand in anonimat datorita globalizarii si a invadarii spatiului public de elemente ce atrag atentia mai rapid(reclame,mesh-uri,display-uri gigantice,etc).


Dincolo de faptul ca imaginea urbana sufera de pe urma acestor presiuni,subiectul propus spre analiza este cel al monumentelor de for public distruse in perioada comunista,cand o serie de statui,busturi, si alte opere de arta reprezentand personalitati politice,culturale marcante perioadei monarhiste au disparut din peisajul bucurestean.Incercari relativ recente de restaurare,reamplasare sau reconstituiri sunt de bun augur si merita evidentiate.

Precum indemnul "Dati un leu Ateneu",cam asa se petreceau lucrurile si pentru strangerea fondurilor necesare executarii sculpturilor publice,sub formula subscriptiei publice.Intreg procesul,de la comandare a operei,la strangerea de fonduri,dezvelirea si marcarea evenimentului dura cativa ani,in functie de amploarea si importanta personalitatii omagiate.


Despre personalitatea lui Eugeniu Carada puteti citi pe http://www.bnro.ro/Restitutio-3221.aspx .Este considerat fondatorul Bancii Nationale a Romaniei,fiind un jucator implicat in detronarea lui Cuza -1866,in complotul cunoscut ca si Republica de la Ploiesti-1870 impotriva lui Carol I,datorita orientarii sale liberal-republicane.Probabil ca avea si legaturi masonice,avand acces la inaltele cercuri politico-economice din Europa,in special Franta.A fost o personalitate marcanta in modernizarea si intarirea Statului roman.Evita sa se inalneasca cu regele ,se stie ca niciodata n-a circulat pe Calea Victoriei(unde era amplasat Palatul Regal),singura calatorie fiind a cortegiului sau funerar ,din initiativa regelui ce dorea sa-si arate respectul fata de activitatea lui Carada.A dorit sa fie o persoana in umbra,refuzand mereu functii inalte,chiar si aceea de Guvernator al BNR,insa se implica activ in orice actiune ce marcheaza parcursul istoriei noastre(ex:finanteaza si echipeaza Armata romana in Razboiul de independenta 1877).


Cert este ca la la 14 ani de la moartea sa survenita in 1910,liberalii decid ridicarea unui grup statuar la intersectia strazilor Lipscani si Eugeniu Carada.
Acesta era un "mic bust de bronz ridicat pe un soclu incarcat cu basoreliefuri si figuri alegorice",dupa cum ni-l descria in 1938 Grigore Ionescu in lucrarea "Bucuresti,ghid istoric si artistic".
Comanditarii aveau de ales intre statuie si bust,castigatoare fiind varianta bustului acompaniat de alegorii,simboluri si reliefuri.Formula academista a fost agreeata in special de liberalii Vintila Bratianu(ministru de finante) si Constantin Bibicescu(directorul Bancii Nationale).Dezvelirea a fost un eveniment in sine,fiind urmat de o publicitate ridicata la acea vreme.

O alta fotografie de epoca infatiseaza atmosfera zonei Lipscani-BNR(sursa site BUCURESTIIVECHI) http://www.bucurestiivechi.ro/wp-content/uploads/2010/01/18.Statuia-lui-Eugeniu-Carada.jpg

Din pacate nu detin detalii despre imprejurarile disparitei grupului statuar,insa comunistii nu agreeau ideea pastrarii acesteia intr-un loc atat de vizibil precum Lipscanii.A aparut o informatie potrivit careia va fi reconstituit soclul si bustul ,contract atribuit artistului Ionel Stoicescu(http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Stoicescu-Capitala-Ionel-restaureaza-statuile_0_142186183.html) .
http://www.dgmarket.ro/tenders/np-notice.do~4538001
Ar fi interesant sa se refaca si alegoriile disparute,nu doar soclul si bustul.
Sa speram ca va fi o reconstituire cat mai apropiata de ceea ce a existat odata,nu asa cum s-a intamplat in cazul statuii ecvestre Carol I (macheta) ,reconstituire realizata de Florin Codre .
http://www.rezistenta.net/2008/05/statuia-regelui-carol-i.html

3 comentarii:

 1. Mersi pentru link si pentru investigatia legata de bustul lui Carada, Mihai.

  Era una din intrebarile pe care mi le puneam, daca tot au renovat BNR-ul si au refacut gardul, oare au de gand sa reamplaseze bustul?

  Chiar daca se va intampla, de tampiti ce sunt, vor trebui sa reconfigureze gardul pe colt, intrucat din pozitia actuala, nu reiese ca se vrea amplasarea vreunei statui acolo.

  RăspundețiȘtergere
 2. Asta ma mira si pe mine,daca aveau in plan sa reamplaseze bustul(licitatie atribuita in octombrie),cum de nu s-au gandit si la partea cu gardul(realizat la inceputul anului 2010)?

  RăspundețiȘtergere
 3. In 1948 s-a hotarat distrugerea monumentului, de aici http://marapopa.blogspot.com/2010/02/evocarea-lui-eugeniu-carada-de-la.html

  RăspundețiȘtergere