urbanismul

sâmbătă, 30 ianuarie 2010

A mai disparut o cladire din Centrul Istoric

Din seria cladirilor disparute peste noapte(era destul de ascunsa privitorilor),daca va plimbati pe strada Baratiei colt cu str. Baia de Fier,veti sesiza ca aceasta cladire nu mai exista.Florareasa de vis-a vis mi-a povestit ca e demolata inca din decembrie 2009(O fi fost de sarbatori?)Cert e ca preluand o imagine de pe site-ul norc.ro ,cladirea parea intr-o stare foarte buna.Vorba vine,e o zona cu un statut maxim de protectie(Zona Centrului Istoric),care a suferit atatea nenorociri(cutremure,incendii,cele doua razboaie mondiale,si-a mai bagat si Ceausescu coada),acum cand am ajuns si noi ca "tiganu la mal",incepem sa demolam ce-a mai ramas?Ideal ar fi fost sa se demoleze chichineata de langa,si sa se acopere cumva calcanul "victimei" noastre,dar prostia se plateste.Parea o cladire reusita,cu o arhitectura riguroasa(3 registre),fatada simetrica,balconase din fier forjat,o insertie dupa parerea mea de inceput de sec XX.Ma intreb oare daca cei ce locuiau acolo(legal sau ilegal) si-au gasit pe gerul asta un camin incalzit si daca proprietarul(revendicator sau nu) a trecut prin procesul de epurare a constiintei?


Revenind la subiectul Centrului Istoric,lucrurile stagneaza de prea mult timp.N-o sa ajungem ca Praga si Viena,dar deja incepe sa se stearga incet incet identitatea locului.
Exista un cadru legislativ solid,care "lipseste cu desavarsire".Ca sa inchei intr-un mod mai optimist acest articol,sper ca in locul ramas sa ridice o constructie de calitate,care se va integra perfect sitului istoric.

P.S.
In continuare incep sa primesc imagini de la sustinatorii unui Bucuresti sanatos.Astfel,din partea lui Raiden de la rezistenta.net ,am primit o imagine facuta in iulie 2009.Putem observa ca parterul era inca utilizat,existand un atelier de productie specific Centrului istoric(plapumarie) si o mercerie.Restul nivelurilurilor,destinate locuirii,par a fi parasite.Remarcam acuratetea desenului de arhitectura,cu o stilizare a capitelurilor ionice,deci imi mentin ideea ca aceasta constructie facea trecerea spre modernism,cu influente de arhitectura amestecata(neo-romanesc&art nouveau),anii '20.E de remarcat iesirea in consola a balconului de la primul etaj(90 cm,asa era reglementat prin Regulamentul de urbanism din '39),si inaltimea mare a golurilor.Chiar si mansarda frantuzeasca,specifica zonei,era interesanta.Analizand calitatea executiei tencuielii exterioare,care a rezistat aprox. 90 de ani,sunt sigur ca a fost realizata de mesteri straini.Rezulta deci o fatada ce parea realizata in piatra cioplita.Tot pe filiera Raiden am primit o imagine realizata de cei de la http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/.Aici se observa mai bine posibilitatile de interventie pe cladire:consolidarea acesteia si inaltarea cu max 2 etaje peste mansarda,pentru a acoperi calcanul cladirii de locuinte colective invecinate.De asemeni era ideala demolarea si inglobarea intr-o singura constructie a chichinetei de pe colt.Asa se intampla cand interventiile au loc punctual,fara sa se tina cont de vecinatati.Oamenii s-ar fi putut asocia.Ar fi iesit o volumetrie de acest gen:


Azi 25.02.2009 terenul era curatat de moloz de catre un excavatorist priceput.Cateva bucati de caramida aranjate pe trotuar asteptau sa fie ridicate de niste amarati(macar ei reciclau materialele rezultate in urma demolarii).


2 comentarii:

  1. Era o cladire frumoasa, o stiu. Asta dupa ce casele din continuare au fost demolate in anii '80, inclusiv un coafor pe colt cu Calarasi, cunoscut in zona.

    Speri degeaba ca va fi ridicat ceva de calitate in locul ei.

    Imi pare rau ca zona Baratiei, altcandva parte din Centrul Istoric, este neglijata si decimata pe zi ce trece.

    RăspundețiȘtergere
  2. Strada Baratiei e condamnata de niste jmecheri evrei care s-au transformat "salvatorii" vechilor proprietati ale cartierului evreiesc. Se pare ca tot ce se face acolo e opera unuia sau a cel mult 2 tipi care au "recuperat" ieftin de tot de la urmasii evreimii din zona.

    RăspundețiȘtergere